Ny forskning viser sammenheng mellom biomangfold og jordhelse i landbruksarealer. Dette har vist gode resultater for jordaggregering, vanninfiltrasjon, jordliv og moldinnhold.
Prosjektet vil teste en metode for styrket økosystemhelse i økologisk grønnsaks- og kornproduksjon, ved frøinokulering av fangvekstblandinger med sopp-dominert kompost. Effekten vil måles med plante-, jord- og jordlivsanalyser i potteforsøk og feltdemonstrasjon, og erfaringer spres til gårdbrukere med kurs, markdager og artikler.
Etablere en metode for frøinokulering av fangvekster med sopp-dominert kompost under norske forhold, som gir styrket plantehelse og jordhelse.
Dokumentere effekten av frøinokulering på fangvekster i potteprøver med sopp-dominert kompost.
Tilpasse Johnson-Su metoden til norske forhold for å oppnå høyt mikrobiologisk mangfold.
Dokumentere resultater av frøinokulering av fangvekster i feltdemontrasjonen.
Øke kompetansen i landbrukssektoren i bruk av gunstige komposteringsmetoder og frøinokulering.
Prosjektet har tre deler. Les mer om hver delprosjekt i følgende sider:
Prosjektet er ledet av Biomangfold Landbruk. Organisasjonen ble formelt etablert i 2021, og har som formål å utprøve og utvikle regenerative og lokale kretsløpsbaserte løsninger for landbruket, med særlig fokus på biologisk mangfold over og under bakken og spre denne kunnskapen videre i landbrukssektoren.
Vestern andelslandbruk (Hønefoss) og Viker gård (Vikersund) deltar i prosjektgruppen og tilbyr ressurser og areal for kompostproduksjon og feltdemonstrasjoner.
Vibhoda Holten v/ Sunn Jord AS bistår med faglig kompetanse, Ingrid Hårstad v/ Grønt kompetansesenter Mære-Skjetlein utfører mikroskopering, og Bionér utfører DNA-analyse av mikroliv.
Øvrige samarbeidspartnere er Økologisk Buskerud, Buskerud Bonde- og Småbrukarlag, Regenerativt Norge og Norsk landbruksrådgivning Østafjells.