Vi skal kartlegge jordhelse med jordhelseindikatorer og loggføre resultatene i kartleggingsverktøy Soilmentor på gårder i Buskerud. Hensikten med dette er for å:
Etablere en baseline (referansenivå) for å kunne måle endringer i jordhelsen over tid med endringer i gårdsdriften
Vi utfører jordhelsekartlegginger på 5 gårder i Buskerud. Kartleggingen innebærer å måle jordhelseindikatorer på tre skifter/produksjonsarealer, og samle dataene i SoilMentor.
Jordhelseindikatorer som skal brukes inkluderer Jordlappen (spadeprøve, meitemarktelling, infiltrasjonstest), aggregatstabilitet (slake-test), microBIOMETER (biologisk mangfold av mikroliv), jordprøver (data fra gårdbrukernes tidligere prøver), og avlings- og gjødelsesnivå (data fra gårdbrukerne)
Dette vil muliggjøre gårdbrukerne til å forstå hvordan forvaltning og drift kan påvirke jordhelse, både negativt og positivt.
Samle erfaringer med bruk av SoilMentor av gårdbrukere og rådgivere for overvåking av jordhelse
Applikasjonen kan være et nyttig verktøy for gårdbrukere i gårdsdriften for å se endringer over tid, i tillegg til muligheten for å dele resultatene med andre bønder og landbruksrådgivere, samt datainnsamling og rapportering i forbindelse med forskningsprosjekter og dokumentering av effekten av ulik jordhelsepraksis til tilskuddsgivere.
Tilbakemeldinger fra gårdbrukerne, fagekspertene og oss selv blir skrevet opp i en erfaringsrapport og distribuert via våre samarbeidspartnere og på nettsiden vår.
Gi opplæring i Jordlappen-metoden til gårdbrukere
Jordlappen dekker jordhelseindiaktorene “Spadeprøver og meitemarktelling” og “Infiltrasjon”.
Opplæring i metodikken gir gårdbrukerne muligheten til å utføre Jordlappen uten behov for ekstern bistand. Dermed reduseres behovet for rådgivning og man kan heller legge til rette for målrettet rådgivning ved behov.
Metodikken øker grunnleggende jordhelsekompetanse, og kan senke terskelen for gårdbrukere til å søke om midler til å iverksette jordhelsetiltak.
Soilmentor ble testet som et verktøy for å samle og visualisere jordhelsedata. Appen har god veiledning og gjør det enkelt å dokumentere målinger i felt, spesielt når man er to personer. Dashboardet gir oversikt over trender, men krever mange målinger over tid for å være nyttig. Flere brukere opplevde brukergrensesnittet som lite intuitivt, og lav interesse for systemet ble observert etter opplæring. Appen anses som best egnet for bønder som allerede er engasjert i jordhelse, og for forskningsprosjekter med langsiktig datainnsamling. Pris og manglende integrasjon med eksisterende norske systemer (som Jordplan) er barrierer for utbredelse. For rådgivere kunne det være nyttig som dokumentasjonsverktøy, men krever organisatorisk forankring.
Jordlappen brukes i Norge og har en enkel og pedagogisk metode for feltvurdering, men scoringssystemet (bra–middels–dårlig) gir lite nyanserte data og begrenset verdi over tid. Flere indikatorer burde beholdes som tallverdier i stedet for poeng for bedre forståelse og formidling av endringer. Metodene i Jordlappen er praktiske, men kan forbedres ved å standardisere og tilpasse indikatorene mer etter internasjonale metoder som VESS. Det er behov for en revidert, mer tallbasert versjon for å styrke Jordlappen som verktøy i jordhelsearbeid.